Inner Forest

Dale i Sunnfjord, Norway


The landscape of the fjords on the west coast of Norway stands out as scenery that projects a constant dialog between mountains, ocean, rivers, waterfalls and lakes. A landscape with an uneven geography, acquiesced by valleys and archipelagos. An exuberant nature, where acres of pine forest shade the ground covered with moss, vanishing among the mist.

Working in collaboration with the Nordic Artists ‘Centre at Dalsåsen, on the west coast of Norway, Mexican architect Iván Juárez from x-studio has created a connection to the fjords landscape- by collecting up materials from the forest floor, mainly pine cones, a material that acquires a symbolic connotation and carefully stacking them to make an enclosure that wraps the viewer in the textures of the forest while directing the view upward, through the canopy to open sky.

The piece is reflective of the process of building, in which the architects walked through the mossy, mist-held pine groves selecting thousands of cones, ‘the seeds of the forest’ to make a ‘hand-made natural skin.’

Powered by:
Grant NKD. Nordic Artists’ Centre Dalsåsen. Norwegian Ministry Of Culture
NKD: Arild H. Eriksen (Director) + Jasmina Bosnjak (Coordinator)
Norwegian Ministry of Culture